Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 16.02.2010
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raul Florea
Titlul articolului: Senatul a adoptat tacit legea UDMR privind regionalizarea şi înfiinţarea Ţinutului Secuiesc. Ce spune opoziţia. Cum a reacţionat Emil Boc
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/senatul-a-adoptat-tacit-legea-udmr-privind-regionalizarea-si-infiintarea-tinutului-secuiesc-ce-spune-opozitia-cum-a-reactionat-emil-boc-553335


Proiectul UDMR a încins spiritele în Parlament, PSD-ul acuzându-i pe pedelişti că au trecut iniţiativa UDMR prin "manevre ruşinoase"

România ar putea fi împărţită în acest an în şaisprezece regiuni de dezvoltare, dintre care una să corespundă teritoriului locuit în majoritate de maghiari, anume judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Iniţiativa ce aparţine UDMR a fost adoptată tacit de Senat, săptămâna trecută şi, pentru a intra în vigoare, mai are de trecut votul Camerei Deputaţilor.

"Teze autonomiste pe criterii etnice"

Ideea unei reorganizări a teritoriului, chiar dacă doar din prisma dezvoltării regionale a stârnit conflicte deschise între senatori. Acuzându-i pe pedelişti că au trecut proiectul "pe şest", prin "manevre ruşionoase", senatorul PSD Titus Corlăţean, a dat tonul, luni seară. "Promovarea unui astfel de proiect de lege, care are teze autonomiste pe criterii etnice, nu reprezintă neapărat o surpriză din punctul de vedere al grupului parlamentar care a promovat acest proiect. Ceea ce e surprinzător este că PD-L, Băsescu şi Boc îşi asumă public pentru prima oară acest cost de autonomizare pe criterii etnice", a declarat Corlăţean în cadrul şedinţei de plen, precizând că respectivele manevre au constat în faptul că, deşi au cerut iniţial prelungirea termenului proiectului pentru a aduce amendamente, PD-L a iniţiat procedura de adoptare tacită. Pedelista Anca Boagiu i-a răspuns că "regiunile de dezvoltare trebuie desenate în funcţie de discuţiile care vor avea loc la nivel european, astfel încât România să atragă fonduri de la Bruxelles". Chiar şi aşa, iniţiativa UDMR nu s-a bucurat de sprijinul tuturor senatorilor PD-L, unul dintre aceştia precizându-ne că "ideea regiunilor de dezvoltare este o prostie. Mai mult a provocat ceartă. Senatul a trimis-o la deputaţi să se spele ei pe cap cu ea".

Proiectul înlocuirii celor opt regiuni de dezvoltare care sunt în prezent în vigoare cu cele şaisprezece regiuni trasate de udemerişti a stârnit şi reacţia premierului, Emil Boc declarând că nu va fi vorba de teritorii cu statut juridic: "Încă nu am discutat la nivel politic acest subiect. Va fi dezbătut în coaliţie îmreună cu UDMR, cu minorităţile naţionale şi cu opoziţia pentru a avea un proiect de lege care să corespundă nevoilor României. Repet, nevoilor României ţinând cont de cadrul constituţional existent!"

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.